Jika Pro-Mahasiswa Yang Menang Bertanding

Adat bertanding ada menang dan ada kalah.Tetapi,di dalam pilihanraya,ada juga istilah menang tanpa bertanding.Kadang-kadang teknikal,kadang-kadang juga sebab lawan tidak hadir menyerahkan borang.

Di UKM,salah satu kerusi yang diisytiharkan Aspirasi kalah tidak bertanding disebabkan oleh teknikal di Fakulti Pengajian Islam.Jikalau PAS Kampus UKM kalah di fakulti yang kuat Aspirasinya,mestilah dikatakan sabotaj oleh pentadbir.Tetapi,Aspirasi baik,walaupun benar-benar yang salah itu salah teknikal Aspirasi,tetapi mereka tidak menggunakan isu itu untuk memburukkan pentadbiran Universiti.

Tidak seperti pihak yang satu lagi.Mereka mencemuh dan mengutuk apa sahaja yang Hal Ehwal Pelajar lakukan di Universiti.E-Voting dan sebagainya dianggap sebagai helah HEP.Begitulah akal PAS Kampus atau nama salahnya Pro-Mahasiswa.

PAS Kampus tiada kekuatan tanpa jamaah PASnya.Mereka boleh menuduh apa sahaja kerana mereka hidup dalam kelompok mereka sendiri.Dan mereka merasakan dunia kecil mereka itulah dunia yang sebenar.Mereka sering rasakan merekalah terhebat kerana mengenali seorang dua pimpinan PAS dalam Tamrin dan berjumpa dengan mereka ataupun wakil DPP sebelum Pilihanraya Kampus.

Tahun ini serangan hebat dari PAS Kampus ini bakal meyaksikan tentangan sengit dari Aspirasi/Penggerak Mahasiswa.Angkuh si Razali Zaidin mengatakan bahawa mereka akan kuasai 6 kerusi umum dan 25 kerusi fakulti.

Mereka akan berkumpul dan berarak kononnya dengan slogan untuk berubah.Apa yang hendak diubah pun tidak diketahui.Tetapi,yang tentunya akan berubah adalah akan banyak kenyataan Presiden MPP akan keluar dalam Harakah dan Malaysiakini.Itu sudah pasti.

Tetapi Mahasiswa UM tetap sama.Perlukah perubahan ini untuk kehancuran?

Ataupun perubahan ini untuk menguasai Ekskum dan menguasai untung bagi PMI dan kroni mereka?Adakah perubahan ini memudahkan mereka menjalankan Tamrin Panjang seperti yang pernah disirikan oleh penulis?

Maka,inilah persoalan yang perlu mahasiswa fikirkan!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: