Kenapa Jemaah Islam Kampus Projeksikan Shafie dan Aizat?

Putaran tarbiyyah PMIUM ataupun nama dalamannya Jemaah Islam Kampus(JIK) hampir lengkap kitarannya.Minggu pertama selepas tamatnya peperiksaan akhir semester dua ini bakal menyaksikan berapa ramai lagi mahasiswa dan mahasiswi lagi yang akan terperangkap dengan bai’ah.

Penulis telah memberi amaran kepada pihak SPKUM supaya memantau perjalanan usrah dan tamrin.Anak-anak usrah sepatutnya diterangkan akan natijahnya menyertai tamrin PMIUM.

Maka, pada saat-saat akhir inilah tamrin terakhir sebelum Tamrin Panjang akan diadakan.Ketika ini, fikrah anak usrah akan dijelaskan dan merit akan diberikan.

Anak usrah yang belum jelas lagi akan diberi peluang kerana pada zaman mutakhir ini walaupun telah berjaya merebut jawatan Presiden MPM,tetapi golongan yang jelas fikrah terutamanya dari fakulti tidak seramai dahulu.

Terdapat dua watak yang selalu di”highlight”kan oleh Mahasiswakini kebelakangan ini.Mohd Shafie Hashim (Setiausaha Politik Presiden MPMUM) dan Mohd Aizat Mohd Salleh.Yang hairannya,Shafie hashim bukanlah sesiapun dalam Majlis Perwakilan Mahasiswa, dan Aizat pula hanyalah manusia yang menang tanpa bertanding di API.

Jika dibandingkan dengan Hafiz Ilyas,siapakah Shafie?Namun, Hafiz Ilyas hanya terkontang-kanting dan terhegeh-hegeh dihantar MPM kononnya untuk menyelesaikan masalah penghuni Kolej Kesepuluh.Ayuni pula diam seribu bahasa.Nama-nama yang dipopularkan oleh Pro-Mahasiswa, hanya tinggal kenangan.

Yang dipopularkan adalah orang-orang yang tidak dipilih secara demokratik.Tetapi, ini tidak menjadi persoalan kerana “kerajaan” yang ada di UM pun hanyalah kerajaan minoriti,mereka yang ada 19 kerusi menguasai yang majoriti iaitu 20.

Jadi jangan hairanlah, apabila mereka berkuasa,orang yang tiada kena mengena dengan pengundian dinaikkan dan dipopularkan mengatasi mereka yang dipilih oleh mahasiswa.Mungkin inilah yang tidak dapat dibayangkan oleh wakil-wakil Bebas dari Undang-undang.Maka, tuai sahajalah hasil yang ditanam.

Jemaah Islam Kampus sudah pasti mempunyai pengganti kepada Haafizuddin Abierah.Nama Haafizuddin juga telah senyap dalam lipatan sejarah. Sekali-sekala muncul nama Bendaharinya.Tetapi yang lain menuruti Yang Dipertua mereka.

Apakah Shafie Hashim,Amir Kampus baru kepada Jemaah Islam Kampus?Adakah segala publisiti yang diberikan kepadanya tanda membiasakan orang ramai dengan “kredibiliti” Shafie?Adakah sebab itu seorang Setpol yang tidak pernah dipilih oleh mahasiswa mendapat tempat lebih dalam mesin propaganda Pro-M?

Maka, ingatlah bahawa tipu-daya Pro-M tidak ubah seperti taktik Yahudi yang mempromosikan Obama sejak 2006 lagi.Hasilnya, dalam kotak pemikiran rakyat jelata Amerika, Obama sahajalah harapan mereka.

Ya, perubahan, tetapi perubahan untuk agenda politik sempit mereka yang menguasai mesin propaganda.

7 Responses to “Kenapa Jemaah Islam Kampus Projeksikan Shafie dan Aizat?”

  1. a..ah…la…nampak sgt ada udang sebalik batu pasal si syafie ni..balik2 nama dia aje muncul. Tapi aku rasa ada kemungkinan syafie ni mcm KJ dgn PMI jadi budak2 tingkat 4. Kroni jugak..

  2. shafie jambu Says:

    salam… memang tak syak lagi shafie hashim tu mmg amer JIK PMI. patut ler mahasiswakini dok angkat jubur dia… maharaja zhou mmg bijak!!!cuba la tengok blog die(semutarhitam.blogspot.com) pun dah lain macam dah… dulu sempoi2 jer… sekarang dah berlagak ‘thiqah’ dan banyak meriwayatkan hadis(entah2 hadis palsu…). PMIUM mmg b***!! tipu orang jer tau!!! agaknye YDP MPMUM tu mesti jadi pak turut dia, sebab tu ada istilah(bodoh) macam ‘setiausaha politik’

    Maharaja Zhou–

    Assalamualaikum

    Ada yang penulis setuju dan xsetuju.Kalau betul ada hadith palsu,sdr boleh berikan bukti lebih cantik dari menuduh.

  3. cinabeng Says:

    hahahahahaha tah pape la korang nie. xtau tp tuduh2

    mencarut dh jd budaya, mhasiswa tah ke mana. aku xsokong la org belah mencarut nie. cam xde agama je.

    Maharaja Zhou–

    Cinabeng yang ini tak sama cinabeng yang selalu komen.Not sure deliberately ke atau tak sengaja.Yang memberi komen lebih mengetahui.

    Takut ke dengan ramalan saya?Kenapa JIK highlightkan Shafie dgn Aizat dengan cara terlampau?Padahal mahasiswa memilih Hafiz Ilyas sebagai majoriti.Tidakkah ini mengkhianati kepercayaan mahasiswa?

    Ya betul..betul..betul..betul…orang mencarut tak da ugama..Nik Aziz pun sekali la ek?

  4. penyokong ppsmi Says:

    ape la thiqah2, itu bahasa arab tuh

    gne la bhasa inggeris, bahasa Arab is not allowed la wei.
    global la sket..

    dah la mencarut, pastu arab lak. korg xbace paper ke, org pas nie sndiri yang campurkan bahasa arab ngan bahasa melayu. mmg memalukan. pkai la bhasa inggeris, aku nasihatkan MZ tukar semua istilah arab dalam blog nie. pkai la bhasa inggeris, aku pon xpham. Jemaah,thiqah, bghah… , amir.. tah pape. ape semua tu? xde gna kita menguar2kan kita anti pas tapi kite dok gna istilah pas.

    MZ, nanti tukar ek. ok

    Maharaja Zhou–

    Dalam PPSMI kita nak mudahkan pelajar nanti bila masuk U, takde la terkial-kial nak belajar jurusan sains dsb dalam bahasa Inggeris.Sama jugak dekat sini, penulis gunakan istilah PAS sebab menusuk kalbu puak2 PAS ni bila baca.Dakwah kena sesuai dengan mad’u,kalau kita tulis dalam ayat2 ala Hishamuddin Rais takpun Anwar Ibrahim, puak2 PAS ni tak terkesan.

  5. mantan amer Says:

    fuh, sepad toi ampa dok buat spekulasi cam haram.. tak ada langsung fact n figure,,, ang tau mana dia amer..hek ele.. foyo.. yg tue pun kontroversika? yang gerak dok gunakan rizal, hasif tue awat? siapa lg kambing hitam gemok (akibat makan suap oleh hep a.k.a tnc) lepas nie?

    Maharaja Zhou–

    Kalau nak bangkang, pakai jugakla fact and figure. Kenapa Mahasiswakini gila-gila promote Shafie dan Aizat?Ada apa2 ke?

    Ooo…gerak gunakan rizal dan hasif samalah JIK gunakan Haafizuddin, Shazni Munir,Faisal mustaffa…gemukla kambing hitam 2 ni makan nasik tamrin.

  6. kawan azlan Says:

    Hmm..kalu korang nak tahu,ni semua keja alan ni atau nama penuh dia azlan zainal. Mantan timb amir JIK PMIUM..aku pun heran nape la die dok sibuk buat blog ni..mybe dh xde keje lain kot..yelah kan? Time jd pimpinan TERTINGGI jemaah dulu mmang la byk keje kn?so memang xde mase la nk buat blog mcm ni…skang ni dah xde keje, selain sibuk melayan muslimat-muslimat jemaah yang sentiasa memandang tinggi azlan zainal sebagai mursyidul am JIK PMIUM sekarang, so die pun isi la masa lapang dia ngan blog yang macam ni..ntah la alan..nape ko jadi camni aku pun xtau,,tapi insaflah…sudah2 la..jgn ingat blog yang ko buat ni kononnya boleh bg inzar dan tekanan kepada ahli JIK sekarang..

    Aku ingat lg janji kita mase kita kat Masjid Mulong mase kat nilam puri dulu..ko janji akan pertahankan Islam dengan nyawa konon..tp sekarang sibuk dok melayan siswi2@muslimat jemaah yang datang minta nasihat dan panduan…ko mata keranjang.. asal ada muslimat yang comel skit ko pandang macam nak makan…konon atas sebab tarbiyah…sudah la alan..taubat la,,jgn suka tunjuk pandai sangat..k, kalu ko mmang berani,aku cabar ko jgn delete komen ni..berani kerana benar,,kalu ko delete, mmang dasar ko penakut

    Maharaja Zhou–

    Ada perpecahan dalaman ke dalam JIK?Menarik komen ni…

  7. barua
    barua@yahoo.com.my
    Submitted on 2009/03/07 at 9:08am

    jom jilat juboku…….

    manjau
    manjau@yahoo.com.my
    Submitted on 2009/03/07 at 8:44am

    wah!!! alan mmg macho…. stim aku dibuatnya…..
    mari tebok belakang aku ni….ahhh…ahhhhh…(bunyi ghirah)

    MAMAT
    mamat@yahoo.com
    Submitted on 2009/03/07 at 7:49am

    Astagfirullah…… blog ini memang keji dan kotor, fintah dan keji@caci maki macam amalan biasa pula. Bertaubatlah semua,takutkanlah ahzab ALLAH. kelak di akhirat akan ditanya segala yang diucapkan

    entah alan
    alan_play@yahoo.com
    Submitted on 2009/03/07 at 7:45am

    entah alan.. dok sibuk layan muslimat jer..
    ni ha mai isap kote aku plak.. hahaha

    Maharaja Zhou–

    Kenapa orang yang kononnya berbai’ah kepada jemaah Islam tidak heran dalam melakukan perkara2 sebegini?

    Penulis tidak berhasrat mendedahkan IP dari orang yang sama ini.Nyatalah ia perbuatan saraf dari pihak yang terkesan dari artikel ini.

    Lajnah Tarbiyyah kena banyak2 muhasabah perkara ni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: