Makkal Sakhti:Plot Wayang Tamil Anwar-Saiful Bukhari

Brother Anwar Bin Ibrahim memang terkenal dengan kebolehannya mengeksploitasikan emosi massa untuk kepentingan politiknya.Kita lihat sajalah bagaimana Brother Anwar memukau khalayak apabila berucap di hadapan masjid negara lebih 10 tahun yang lepas.Tiba-tiba sahaja rakyat menjadi histeria, terlupa dengan apa yang telah Brother Anwar lakukan semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri.Orang PAS yang masih belum sembuh luka perang jamaah pun tiba-tiba “mengampunkan” dosa-dosa Anwar kerana tersirna akan ucapan Anwar sehingga terlupa dan tidak mampu berfikir dengan waras.

Taktik yang sama turut digunakan untuk mengalihkan sokongan masyarakat India dari BN.Masyarakat India terkenal sejak dari zaman kemerdekaan lagi menyokong BN.Tetapi dengan menyatakan sokongan dengan Hindraf dan menyamakan dirinya dengan watak Rajnikanth, Sivaji dalam wayang Tamil, Sivaji The Boss, Anwar berjaya merentap sokongan masyarakat India.

Kali ini, penulis ingin berbicara dalam bahasa wayang Tamil kepada ramai.

Anwar semasa kempen-kempennya kepada masyarakat India,meletakkan dirinya macam Sivaji The Boss.Jika kita¬† tengok wayang Tamil sebenarnya,jarang ada cerita orang politik “teraniaya” lawan ahli politik lain, walau tak kira betapa jahatnya ahli politik itu.

sivaji_film_poster

Anwar selalu kata dia macam Sivaji.Tapi hairan geng-geng Hindraf boleh percaya.Patutnya, kalau ikut filim Tamil,orang politik selalu jadi jahat, dan orang macam Saiful selalu kena naya.

Yang ada selalunya adalah orang biasa lawan ahli politik jahat.Tidak kiralah ahli politik itu memerintah Tamil Nadu jadi Mudhalvan (Chief Minister) ataupun parti pembangkang.Wayang India pukul sama sahaja ruling party atau opposition.

Kalau hendak dikira, lebih tepat lagi kalau ada penulis skrip yang cepat “pick-up” akan ambil plot cerita Anwar dan Saiful sebagai wayang baru.

Ceritanya akan menjadi sebegini,Anand seorang ketua parti yang berkuasa dan berpengaruh.Cakap sahaja semua orang pakai. Sekali cakap, macam seribu kali cakap.

Jadi, Anand menjadi idola ramai.Dalam masa itu, ramai anak-anak muda lelaki yang ingin bergentayangan di keliling Anand kerana hendak menjadi tokoh politik.

(Filem Tamil,hero tak kena rogol ke liwat.Tapi kalau nak kena pun selalunya saudara mara.)Puthusamy ada seorang anak saudara lelaki.Dia memang fanatik Anand.Mana-mana Anand bagi ceramah, anak saudara Puthusamy mesti ikut.Sampai tak mengaji dan tak pass universiti.

Anand memang tertarik dengan anak menakan Puthusamy.Pastu lantik dia jadi tukang bancuh kopi dan pembantu peribadi.Tapi, biasalah dalam cerita India,disangka panas sampai ke petang,rupanya hujan di tengah hari.

Rupanya Anand nafsunya ada itu songsang.Habis dikerjakan anak saudara Puthusamy dari belakang.Maka, bermulalah gempar cerita Makkhal Sakhti.Anak Sedara Puthusamy report sama Puthusamy.Habis satu keluarga riuh-rendah (boleh bayangkan kot..semua dok ayo yoo satu rumah).Puthusamy nak balas dendam, lapor sama polis.

Polis tak mau terima report Puthusamy.Nanti satu Tamil Nadu terbakar punya kalau polis masuk campur.Penyokong Parti Anand,parti Makkhal memang orangnya terkenal suka bakar-bakar dan baring-baring.

Puthusamy tak putus asa. Jumpa sama Presiden parti lawan, Nalakaruppan.Nallakaruppan kata baguslah report tapi Nalla kata aku tak nak masuk campur.Nanti Nalla punya getah kena sama Nallakaruppan.

bashatelegudvd

Politik Malaysia pun ada macam politik wayang Tamil cuma tak sampai tahap parang lagi terutamanya politik Melayu.

Orang kuat Nalla kesian sama Puthusamy bawalah Puthusamy jumpa Polis dan bawa anak saudara Puthusamy buat medical check-up.Anand bila tahu mula tercirit-birit,lari kedutaan asing.Temberang sama penyokong, pengikut parti lawan mau bunuh sama dia, dan dia tarak percaya sama polis Tamil Nadu.

Dalam polis dan hospital,biasalah ada polis jahat, ada doktor jahat.Kali ini, semua pengikut Anand kejar sama Puthusamy anak beranak.Bawak itu parang juga.

Polis baik kata mau tolong. Tapi, mau Anand punya DNA supaya boleh matching sama DNA dalam lubang kunyit anak sedara Puthusamy. Polis suruh Anand bagi DNA, tapi dia tarak mau bagi.

Ahli parti politik lawan dan sekutu Anand Parti Hindu Tamil Nadu suruh anak saudara Puthusamy dengan Anand angkat sumpah kat kuil.Anak saudara Puthusamy sanggup pergi angkat sumpah tapi Anand tak mau angkat sumpah.On the way, nak angkat sumpah, macam-macam jadilah,Puthusamy kena kejar dengan lori balak dan macam-macam lagi.

Tapi, sudah sampai tokong pun ada problem juga.Ada sami jahat dalam itu kuil cuba sabotaj sama majlis angkat sumpah. Nasib baik ada ular itu tolong patuk sama sami jahat(cerita india tarak ini punya unsur tak sah), dan majlis angkat sumpah pun jalan baik, nalla punya. Cuma sami jahat itu buat cerita sama media parti Makkhal, dia kena paksa jadi saksi.

Jadi, rakyat masih tarak percaya sama anak saudara Puthusamy.Walaupun anak saudara Puthusamy sudah sumpah itu dalam kuil.Anand pun gelak macam Jun err Jin banyak happy.

Plot akhir, macam mana mau ambil DNA si Anand untuk jadi bukti.Puthusamy pergi rumah Agam Anand dengan motor kapcai.Penyokong-penyokong parti Makkhal pun bertumbuk dengan Puthusamy yang datang sorang-sorang.Dusyum sana, dusyum sini.Terbalik sana-terbalik sini.

Last-last, jumpalah Anand, walaupun umur hampir-hampir macam Rajnikanth(60 tahun lebih dah), tapi power juga macam Rajnikanth.Dusyum sana, dusyum sini.Last Dusyum, si Puthusamy jeritlah “Makkhal Sakhti”.Anand pun tertiarap teruk. Macam biasalah, hero Tamil dalam cerita macam ni mesti menang dan dapat jugak DNA Anand dari tumbukannya yang terakhir.

Polis pun serbulah rumah Agam Anand, tahan sama Anand dan penyokongnya.Akhirnya, Puthusamy dan kawan-kawan pun berjogetlah sambil baling-baling tepung kaler-kaler.THE END.

Watak Puthusamy mengambil watak Uncle Pet, pelakon dicadangkan mungkin Arjun tak pun Ajit.Kamal Hassan pun boleh tapi Kamal Hassan tak berlakon dah cerita-cerita macam ni.Vijay pun boleh, tak pun Danush menantu Rajnikanth pun sesuai jugak.

Siapa biasa tengok cerita Bashaa, mesti kenal Raghuvaran ( dalam Sivaji The Boss,dia jadi doktor Sivaji).Ini punya penjahat mesti sesuai punya, dan sesuai dengan watak Anand.Heroin dicadangkan Aasin le kot.

Kalau ada produser dari India ada baca, jangan lupa kredit sama Maharaja Zhou…

2 Responses to “Makkal Sakhti:Plot Wayang Tamil Anwar-Saiful Bukhari”

  1. Akhi Zhou….apa yg akhi tulis, benarlah. Rata2 hari ini, rakyat lebh selesa melihat ‘siapa lebih licik’ untuk diangkat menjadi pemimpin mereka berbanding perspektif ‘siapa lebih baik’ yang menjadi ukuran sebelum ini.

    Gamaknya kerana sudah tiada ahli-ahl politik yang baik (ataupun setidak-tidaknya mahu menjadi baik) sehinggakan rakyat terpaksa memilih ‘siapa yang lebih licik’ menjadi pemimpin, tak kiralah parti mana sekalipun.

    Paling ana sedih bila Pas juga mulai tumpang semangkuk. Dari “Membangun Bersama Islam” kepada “Pas for All”. Sepatutnya Pas perlu terus pertahankan idealisme asal kerana itulah tunjang kekuatannya sejak sekian lama. Moleknya, Pas belajarlah sedikit dengan terhakisnya sokongan terhadap Umno dan juga belajar konsistensi perjuangan sosialis demokratik DAP dan PRM.

    Kalau Pas memilih untuk seperti Pak Sheikh; yakni milih untuk merelakan diri daripada dijerat. Pada ana, penubuhan KeAdilan itu sendiri ketika mana Pas pimpinan Almarhum dato’ fadhil Noor sudah pun mengerakkan Gerak untuk memberi sokongan dan dokongan trerhadap Pak Sheikh menzahirkan wajah dan nawaitu Pak Sheikh.

    Mohon Allah S.W.T tunjukkan jalan yang benar kepada sekalian politikus islam seluruh dunia. Yes!! yes!! Islam First…!!

    Maharaja Zhou–

    Alhamdulillah,sepatutnya Islam first.Rakyat wajar menilai.Jangan lari dr mulut rimau masuk mulut buaya.

  2. cinabeng Says:

    hehehe…rasa macm tengok wayang tamil betul. brilliant work by maharaja zhou. Harap pembaca Hindraf ambil iktibar..

    Maharaja Zhou–

    Terima kasih kerana sokongan dan komen selama ini.Datang2 lah selalu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: