Khalid Samad: Dari Suara Islam kepada Suara Kafir

Siapa sekarang yang tidak mengenali Khalid Samad? Dari kes kuil hindu seksyen 23 sehinggalah ke kes Kalimah Allah, nama Khalid Samad meniti di bibir rakyat Malaysia terutamanya yang berkaitan dengan isu-isu agama yang bersifat kontroversi. Khalid Samad mempunyai nama sebenarnya dalam Gerakan Islam.

Dan mungkin kerana “pengalamannya” dalam Gerakan Islam dari zaman mudanya itu,seolah-olah membuatkan dirinya berasakan mempunyai autoriti malahan boleh menyergah Majlis agama ataupun Jabatan ugama Islam Selangor yang tidak memberi izin kepadanya untuk berceramah.

Di zaman mudanya yakni di zaman ketika Khalid melanjutkan pelajarannya di UK, Khalid dan rakan-rakanya menubuhkan sebuah gerakan Islam di kalangan penuntut Malaysia. Gerakan Islam ini dinamakan sebagai Suara Islam.

Tatkala di masa yang sama,rakan-rakannya seperti Abang Abdullah Abang Ali(sekarang bergelar Dato’), menubuhkan Islamic Representative Council (IRC). Adik Datuk Shahrir Samad ini, tidak seperti geng2 Abang Abdullah, sekembalinya ke Malaysia, terus membubarkan jemaah Suara Islam ini, dan menyertai PAS.

Oleh itu, Khalid tidaklah diragui keikhlasan masa ini oleh pemimpin PAS dari segi fikrahnya. Tetapi, kebelakangan ini, Khalid lebih cenderung kepada rakan-rakannya yang pernah berbai’ah kepada IRC seperti Dr Dzulkefly Ahmad, Saari Sungip dan Amiruddin Hamzah dalam bab siasah dalam PAS.

Malah, bukan setakat itu sahaja, Khalid lebih meraikan dan merayakan sokongan bukan Islam daripada orang Islam sendiri terutamanya penyokong tegar PAS yang lebih berat atau bahasa jamaahnya syadid dalam hal memuliakan orang yang mukmin melebihi mereka yang kafir. Khalid berbangga berucap di dalam gereja dan beria-ia ataupun bermati-matian mempertahankan kuil.

Padahal, antara sebab musabab turunnya sokongan orang Melayu Islam terhadap UMNO adalah disebabkan persepsi bahawa UMNO lembut terhadap kuil-kuil haram. Khalid lebih senang melayan suara kuil daripada melayan suara-suara Islam.

Oleh itu, tidak hairanlah, Khalid jikalau dikatakan beliau sudah berubah dari zaman mudanya sebagai Suara Islam,(jikalau inilah hampir akhir hayatnya) dia berubah dan gemar pula menjadi suara kafir.


Nota:Disiarkan di www.anwaraidc.com pada January 22, 2010 7:45 PM
Advertisements

3 Responses to “Khalid Samad: Dari Suara Islam kepada Suara Kafir”

  1. INILAH AKIBAT BERKHALIFAHKAN ANWAR ALJUBURI WALIWATI PEMIMPIN AGUNG ISLAM LIBERAL MALAYSIA. KHALIFAH SESAT INI MEMPUNYAI RAMAI DISCIPLES ANTARA YG TERHEBAT ADALAH SAINT SAMAD DAN SAINT NIK AJIS. MEREKA NI SEMUA SYUMUL DAN SEPERTI KONSEP ORIGINAL SIN SELEPAS MENJADI AHLI FUCKTAN RAKYAT SEMUA DOSA TERAMPUN DAN GERENTI MENJADI PENGHUNI SYURGA ATAU PERGUTORY.

    MEREKA DISOKONG OLEH KNIGHTS BRIGED SETAN HIJAU ATAU LEBIH DIKENALI TENTERA FI AL SETAN YG DIKETUI OLEH GRANDMASTER SAINT TENTAWI.

  2. Pak Brahim Says:

    Khalid Samad…. bersultan di mata, beraja di hati. kalau di hati ada sifat kauf kepada Allah, mana mungkin berani bergaduh sesama Islam, menegakkan agama kafir dan mentaklikkan isteri jatuh talak jika masuk UMNO. Wanauzubillah….apa nak jadi????

  3. […] lantang memperjuangkan anti-murtad. Perhimpunan 22 Oktober ini merupakan iltizam beliau. Tetapi, “Suara Kafir” di dalam PAS yakni Khalid Samad mengatakan perhimpunan ini bertujuan melagakan orang bukan Islam […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: