Antara Anwar dan Hadi: Siapa kata Orang 63 Tahun Tidak Gagah?

Adapun penulis telah membaca berita dari Malaysiakini, tentang kehebatan Presiden PAS. Dilaporkan bahawa YAB Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah menyelamatkan seorang yang hampir mati lemas sewaktu Presiden PAS itu sedang memancing ikan di Pantai Rusila Ahad lepas.

Malaysiakini yang mendapat maklumat ini melalui Herman Shamsudeen, timbalan ketua pemuda PAS Wilayah Persekutuan, telah memberi butiran terhadap kejadian tersebut:

Menurut Herman lagi, Hadi, 63, ternyata masih gagah dan mampu bertindak pantas semasa menyelamatkan mangsa tersebut.

“Memang tidak disangka, seorang pemimpin yang punyai ramai pengikut sanggup terjun ke laut sendiri tanpa mengharapkan anak-anak buahnya mendahuluinya.

“Selalunya, orang-orang besar dan pemimpin utama akan suruh anak buah mereka terjun untuk selamatkan mangsa,” kata Herman dalam tulisannya.

Haji Hadi (berbaju pagoda putih) berusia 63 tahun telah berjaya “merenangi” lautan samudera dan mengheret seorang yang sama besar(mangsa di sebelah tanpa baju) dengan Tuan Guru PAS tersebut ke daratan. Itu seorang yang berusia 63 tahun yang fizikalnya “kurang’, bagaimana dengan seorang lagi yang umurnya 63 tahun yang macho ala-ala Rajinikanth apabila memakai spek mata hitam?Mesti lebih hebat bukan?

Ada yang berkata orang berusia 63 tahun, bukanlah kuat jauh sekali mampu dalam aktiviti fizikal seperti ini. Maka, benarlah, jikalau ada kehendak samada iman ataupun nafsu tentu ada jalan. Apatah lagi melihatkan fizikal Tuan Guru yang mungkin mudah lelah malahan pernah diserang strok tetapi mampu “merenangi” lautan, merentap dan membawa seorang yang tidak kurang berat dari beliau.

Sama umur tetapi nampaknya Anwar lebih gagah dan sihat wal afiat dari Haji Hadi Awang. Kalau Haji Hadi boleh terjun, tentu “renangan” Anwar pun boleh tahan juga!

Oleh itu, jikalau ada yang hendak mengatakan apalah dayanya seorang berusia 63 tahun untuk berfizikal lasak dan bergelut dengan orang muda, tentulah boleh dinafikan oleh perbuatan Haji Hadi pada hari Ahad yang lepas. Apatah lagi jikalau sakit-sakit belakang orang 63 tahun itu tipu-tipu manja tetapi bila ada peluang boleh berdiri elok sahaja.

Advertisements

2 Responses to “Antara Anwar dan Hadi: Siapa kata Orang 63 Tahun Tidak Gagah?”

  1. Bohong la. Dulu di Ipoh orang tua 70 tahun lagi kena tangkap pasal jadi pak sanggup ‘belasah’ isteri kawan kerana kawan mati pucuk.

    Kena heret kat mahkamah. Katanya, “saya memang tak leh tahan, kalau ada anak dara pun boleh”.

    Ada satu cerita di Kelantan tak salah. Tok guru umur 80. Murid dia bagi kawin anak dia utk kawin dgn tok guru tu. Umur budak pompuan tu 18 tahun . Cun lak tu. Dah dapat anak pun….

    Sok jangan kencing la kata lelaki tua tak power… pompuan lain la. menopous.

  2. moga hidayah Allah bersama kamu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: