UniSEL+TATI=Dr Rosti+Dr Zaki Muin=Masa Depan IPT di Bwh Pakatan Rakyat?

Dr Rosti Saruwono telah meletakkan jawatan kerana tidak mahu menurunkan jawatan ataupun memecat 3 orang kakitangan Unisel atas sebab ia tidak melalui prosedur dan tatacara yang betul. Buat masa ini, digembar-gemburkan bahawa ada campurtangan politik di belakang kejadian ini.

Di dalam ramadhan yang mulia ini, seharuslah politiking, caci mencaci dan hasut-menghasut dihentikan apatah lagi jikalau membabitkan periuk nasi seseorang. Baru-baru ini, KUIN menyaksikan pelajar-pelajarnya digantung dan seorang timbalan dekan dipaksa berundur dari jawatannya. Namun, campurtangan orang politik (baca ahli politik UMNO dan BN) yang ditentang oleh mahasiswa terutamanya PMI dan GAMIS berlaku pada institusi pengajian tinggi di bawah kerajaan pembangkang.

Amat sedih bagi idealis, sepatutnya Pakatan Rakyat memberikan teladan yang baik sebagai alternatif kepada kerajaan yang ada. Kerajaan Pakatan Rakyat harus teringat akan hadith Rasulullah SAW bahawa orang Islam tidak akan jatuh dalam lubang yang sama dua kali. Adakah Kerajaan PR Selangor bakal tumbang sebagaimana Kerajaan PAS Terengganu kerana memecat Dr Zaki di TATI?

Berikut adalah komen Tun Dr Mahathir pada 31 Disember 2001, 10 tahun yang lepas mengenai insiden tersebut:

“Tetapi bila dia (Kerajaan Pas Terengganu) diberi kuasa, tidak ada belas kasihan langsung dan ada peluang sahaja buang dan cantas orang. Itulah kezaliman Pas. Ambil orang bekerja, kemudian buang sewenang-wenangnya tanpa ada perbicaraan atau surat tunjuk sebab,” katanya kepada pemberita selepas menyempurnakan upacara perbarisan Tamat Latihan Rekrut Pengambilan ke-147 di Pusat Latihan Asas Tentera Darat Port Dickson (Pusasda) di sini hari ini.

Beliau mengulas pemecatan Dr. Mohd. Zaki yang antara lain dikaitkan dengan keengganan Tati memulangkan semula wang yang diterima terus daripada Kementerian Pendidikan kepada kerajaan negeri”

Pemecatan Zaki perlihat kezaliman Pas – Dr. M

Melihatkan hampir sama insiden ini, rakyat dan mahasiswa harus tahu bahawa kerajaan yang ada tidaklah zalim dan kejam serta sangat berkebajikan sifatnya.

Maka, di bulan ramadhan ini, kita berdoa agar negara kita makmur, berdaulat dan mulia serta dimurahkan rezeki kita semua.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: