Aziz Bari: PAS Ugut UIA?

“Saya berpendapat tindakan tersebut adalah satu tragedi dan juga penghinaan kepada institusi pengajian tinggi terutamanya UIAM, yang mana kita tahu universiti tersebut adalah sebuah universiti antarabangsa yang mendapat pengiktirafan dunia.

“Saya melihat seolah-olah ada tangan-tangan tentu yang mengarah agar dikeluarkan surat tunjuk sebab kepada Abdul Aziz,” jelasnya ketika ditemui di parlimen.~Timbalan Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin~(klik sini)

Kita harus faham apabila seorang kakitangan kerajaan telah dikaitkan dengan suatu laporan polis, maka seharusnya sebuah Universiti mestilah mengambil tindakan. Dan tindakan yang amat wajar ialah untuk memberi surat tunjuk sebab kenapa individu tersebut menerima aduan dan mengharapkan balasan segera dari kakitangan tersebut.

Sebab utama Aziz menerima surat tunjuk sebab menurut Malaysiakini kerana:

“Abdul Aziz kini disiasat mengikut Akta Hasutan berikutan laporan Senator Ezam Mohd Nor pada 13 Oktober lalu.” (klik sini)

Universiti Islam Antarabangsa bukanlah milik seratus-peratus kerajaan Malaysia. Oleh itu, ia mempunyai “stakeholder” asing terutamanya oleh OIC. Namun, prosedur membuang seorang kakitangan hatta seorang Pembantu Am Rendah (PAR) bagi sebuah institusi kerajaan ataupun badan berkanun bukan mudah. Tidak seperti amalan kerajaan negeri milik PAS yang boleh sesuka hati memecat orang.

Menuduh sesuatu institusi ilmu menjalankan tugasnyakerana ugutan adalah salah satu bentuk campurtangan tidak bertanggungjawab PAS. Parti politik yang kononnya mahukan institusi pendidikan bebas dari tangan politik seharusnya tidak masuk campur. Apatah lagi, jika kakitangan tersebut disiasat oleh polis menurut Akta Hasutan.

Tindakan bijak Aziz adalah untuk memberikan surat tunjuk sebab kepada UIA.

Nizar harus percaya UIA amat adil. Jika tidak tentu sekali Aziz Bari tidak akan dilantik menjadi Profesor dan telah dipeti sejukkan di jawatan pensyarah biasa (DS 45) sehingga ke akhir hayat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: