Aziz Bari Tak Mahu Bising Ke Azizan Roboh Surau?

Aziz Bari tak mahu komen ke bila Azizan Razak merobohkan surau untuk membina kompleks membeli-belah?

Aziz Bari sebelum ini berkata pada Malaysiakini (klik sini):

“Sebelum ini, pernah terjadi kejadian yang lebih teruk seperti bekas menteri besarnya merobohkan surau tertentu di Selangor. Tetapi pihak istana tidak campurtangan,” katanyanya dalam satu kenyataan sms kepada Malaysiakini.

Inilah kenyataan Aziz Bari apabila Sultan Selangor bertitah tentang gerakan murtad di Selangor. Konon, roboh surau lebih serius dari roboh aqidah.

Tetapi diberitakan bahawa dalam seksyen Dalam Negeri Utusan Malaysia (klik sini)

“Demonstrasi aman oleh kira-kira 30 kariah Madrasah Sahiliah Kanchut, Jalan Tambang Badak di sini itu bertujuan membantah tindakan Kerajaan Pas Kedah membenarkan pengambilan tapak dan bangunan madrasah berstatus wakaf khas berkenaan untuk projek pembangunan.

Difahamkan, kariah madrasah berkenaan tetap menolak cadangan kerajaan negeri dan bertekad mempertahankan madrasah itu daripada dirobohkan walaupun notis mengosongkan bangunan daripada kerajaan negeri berakhir Khamis lalu.

“Kami tidak akan berganjak daripada premis madrasah itu selagi pemaju tidak membina bangunan surau yang baru bagi kemudahan ahli kariah menjalankan aktiviti agama,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas demonstrasi aman membantah tindakan Kerajaan Pas Kedah membenarkan pengambilan tapak dan bangunan madrasah itu bagi tujuan projek pembangunan di sini hari ini.”

Upacara pecah tanah oleh Azizan simbolik kepada robohkan surau.. Kalau UMNO yang buat mungkin lama dah Nasir Zakaria, MP Padang Terap himpun Pemuda PAS Kedah turun berdemo..awat chek? Takut ka??

Azizan Razak memberikan jaminan kononnya akan terdapat surau bagi kariah tempatan sebagai ganti di dalam shopping kompleks (jangan sebuah bilik kecil di bawah parking lot bawah tanah sudahlah), tetapi tanah yang diambil tersebut adalah tanah wakaf dan selagi tidak ada surau gantian dibina secepat mungkin, penduduk tidak redha dengan robohnya surau berkenaan.

Cumanya, sekarang ini semakin jelas, inilah PAS Kedah, lebih teruk dari kerajaan BN UMNO dahulu. Hudud ke mana, Islamiknya ke mana..surau dan tanah wakafnya hilang ke mana…

Sekarang ini, adakah Aziz Bari akan menjadi hero menempelak Azizan? Bukankah selama ini Aziz hero kepada “dua surau” (mungkin telah digantikan dengan masjid yang besar dan mewah?) apabila berhadapan dengan isu murtad?

Ataupun Aziz hanyalah kangkung sahaja apabila berhadapan dengan tangan-tangan yang merosakkan agama dari kalangan Pakatan Rakyat?

 

 

Advertisements

One Response to “Aziz Bari Tak Mahu Bising Ke Azizan Roboh Surau?”

  1. apabila gereja disebelah majlis pecah tanah tu ..tak mahu dirobohkan..kerana apa? kenapa mb roboh gereja tu..dan gantilah tempat lain….kenapa tak ganti gereja….? mb membela kristian skrang ni..tetapi menghina i Islam…………menghina umat islam…

    celaka punya mb….kamu ingatlah…dunia ini hanya sementara..kamu juga akan ke alam barzah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: