Ulamak UMNO atau Ulamak Asha’irah Kafirkan Nik Aziz?

Penulis baru-baru ini terjumpa cabaran dan “sindiran” dari agamawan-agamawan pro-PAS (ataupun sebahagian sudah bebai’ah dengan PAS pun) yang terdiri dari golongan Asha’irah dan Tajdid (sekepala dengan Dr Mohd Asri) dalam portal al-ahkam.net. Ini berikutan video klip seorang guru pondok mengkafirkan Nik aziz tentang isu Allah Istawa di atas Arsy:

Nik Aziz sebelum ini pun telah menjawab dan menjelaskan isu ini seperti dalam aqidah ahlus salaf yang lain dan meminta golongan yang tidak bersetuju dengannya supaya datang bertemu dengannya:

Dari bab aqidah, kami di Maharaja Zhou tidak ada masalah dengan Nik Aziz mahupun Haji Hadi. Kami cuma bermasalah dengan Nik Aziz dari politik mengikut apa yang diturunkan oleh Allah, yang disabdakan oleh Rasul, yang diamalkan oleh para sahabah, para tabi’in, ittaba’ tabi’in dan ulamak-ulamak besar Ahli Sunnah wal Jamaah. Islam ini perlu diamalkan secara keseluruhan bukan suku-suku, aqidah mesti Islam, politik mesti Islam, dan hukum juga mesti Islam dan bukan pula di ambang kuasa tiba-tiba tidak wujud negara Islam ataupun ayat tentang hudud cuma 0.05% sahaja.

Isu ini seolah-olah diletakkan di atas bahu ILMU ataupun Ulamak Muda UMNO. Isu ini adalah sebahagian dari masalah besar umat yang diperjuangkan oleh ulamak-ulamak salaf zaman-berzaman. Adakah al-ahkam.net telah membetulkan isu Allah Istawa atas Arsy di kalangan umat? Adakah jawapan al-ahkam.net sama seperti Nik Aziz ataupun guru pondok tersebut? Bolehkah al-ahkam beritahu dua-duanya betul? Ataupun salah satunya salah.

Guru pondok tersebut tidak berminat soal UMNO atau PAS. Jika DS Najib beritahu Allah sila lendik atas Arsy, maka guru pondok itu akan kafirkan UMNO pula. Kebetulan Nik Aziz adalah Mursyidul Am PAS. Jika ditanya Guru Pondok itu tentang Fathul Bari dan kawan-kawannya, maka UMNO pulalah yang kafir, yang tidak kafirnya adalah PAS.

Isu ini adalah isu antara fahaman pondok dan fahaman salaf ataupun mereka yang terpengaruh dengan aliran salaf (seperti Nik Aziz yang ambil suku-suku). Bukan isu Ulamak UMNO kafirkan Nik Aziz.

Cumanya, guru pondok tersebut lebih ikhlas dan jujur dalam ilmunya berbanding dengan seorang lagi yang sefaham dengannya:

Lihat terutamanya 10.00 minit ke atas.

Jika begitu, tidaklah Wahabi Ust Rasul, Ust Fathul Bari dan sebagainya, sebab jawapannya sama sahaja dalam bab aqidah dengan Nik Aziz.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: